Sinds 13 december 2014 is de reglementering met betrekking tot allergenen in werking. Van alle in de sportkantine verkochte voeding en drank moet men weten welk van de verplicht te melden allergenen (14) er al of nlet in aanwezig zijn.
De 14 allergenen die moeten gemeld worden zijn :
Van die 14 zijn er 8 voedselallergenen (melk, kippenei, vis, schaal- en schelpdieren, tarwe, pinda, noten en soja) verantwoordelijk voor ongeveer 90 % van alle voedselallergieën.
Mensen kunnen op vrijwel elk eiwithoudend voedingsmiddel allergisch reageren. Maar… er zijn ook mensen die allergisch reageren op appelen, aardbeien, citrusvruchten, asperges of bepaalde kruiden.
Wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie?
Een allergie wordt veroorzaakt door een afweerreactie van het lichaam. Het lichaam beschouwd een onschuldig eiwit (‘allergeen’) in voedsel als gevaarlijk en maakt hiertegen antistoffen aan. Een overreactie van het afweersysteem kan symptomen van hoofdpijn, rode vlekken, jeuk en een opgezwollen huid tot mogelijks een dodelijke astma-aanval of een anafylactische shock veroorzaken.
Bij een voedselintolerantie reageert het lichaam ook op bepaalde voedingsmiddelen. Het afweersysteem speelt hierbij echter geen of een onbelangrijke rol. Vaak kan het lichaam het voedingsmiddel waarvoor het intolerant is, niet verteren.
Informatie over allergenen vindt je in de ingrediëntenlijst op de verpakking of in de technische fiche van uw leverancier. Vraag leveranciers uitdrukkelijk om u deze informatie door te geven. Gezien de 14 allergenen, die al sinds 2005 op verpakkingen vermeld moeten worden, voortaan in hoofdletters of vet in de ingrediëntenlijst moeten staan. Wanneer een allergeen in meer dan één ingrediënt voorkomt, moet dit allergeen ook meer dan één keer in de ingrediëntenlijst worden vermeld.
Als er geen ingrediëntenlijst is, zoals het geval zal zijn bij verpakt voedsel als melk of olie, worden de allergenen aangegeven in de productnaam of door gebruik van het woord ‘bevat’, gevolgd door de naam van de allerge(e)n(en).
De ingrediëntenlijst van al het voorverpakte voedsel en de ingrediënten van onverpakt voedsel moet gekend of terug te vinden zijn wanneer een klant vragen heeft omtrent de allergenen in een gerecht, voedingsmiddel of drank.
Waar vanaf nu rekening mee houden ?
Allergenen moeten niet uit de keuken worden gebannen. Het gaat er om dat men op de hoogte is en verantwoordelijk handelt als mensen vragen hebben of aangeven een allergie of intolerantie te hebben.